Wat is karten nu precies?

Karting is een autosportvariant waarbij men het tegen elkaar opneemt in kleine, vierwielige, speciaal voor dit doel gemaakte eenzitsvoertuigen zonder carrosserie, de zogenaamde karts.

Het essentiële van een kart is het ontbreken van een differentieel. De starre achteras en het lage zwaartepunt zorgen voor een unieke wegligging en unieke rijeigenschappen. Wedstrijden worden gehouden op speciale circuits. Ondanks de relatief kleine afmetingen van zowel de voertuigen als de baan, kunnen er grote snelheden gehaald worden, tot boven de 100 kilometer per uur. En zelfs tot 200 kilometer per uur met de Superkarts
Het dragen van een helm en beschermende kleding is dan ook verplicht. De kleding bestaat uit een overall met hoge slijtageweerstand, handschoenen en enkelhoge schoenen. Een ribbenbeschermer wordt gedragen om gekneusde ribben te voorkomen. De nekbeschermer wordt gedragen om de nek te beschermen. Bij wedstrijden in Nederland is een body- en nekbeschermer verplicht. Voor de kinderen tot en met 15 jaar zijn bij de (internationale) wedstrijden ook speciaal gehomologeerde (lichtgewicht) helmen verplicht.

Karting is een toegankelijke autosport. Kartbanen staan open voor iedereen, ook voor jongeren en mensen zonder rijbewijs en er zijn geen diploma’s nodig om een keer te rijden. Een aantal bekende Formule 1-rijders hebben hun eerste wedstrijdervaring opgedaan in de karting en rijden nog steeds op de kart om fit te blijven. Het is de zuiverste variant van de autosport waar zowel de afstelling van het materiaal als de kunde van de rijder belangrijk zijn.
Er zijn verschillende soorten klassen in de kartsport. Een van de onderscheidende factoren is het type aandrijving. Er bestaat directe aandrijving, via centrifugaalkoppeling of via een koppeling en versnellingsbak.

Een populaire klasse is de Rotax-Max-klasse. De Rotax-Max-motor ( 30pk ) en een Rotax DD2 ( 36pk ) zijn watergekoelde 125cc-motors, zijn erg licht, levert veel vermogen en is betrouwbaar. De Rotax DD2 heeft 2 versnellingen. Deze motor is vooral ontwikkeld voor het gemak en comfort van de rijder. Hij is voorzien van een elektrische startmotor, digitale ontsteking, centrifugale koppeling en een balans-as om trillingen tegen te gaan. De motor is in zijn soort een van de stilste motoren op de markt, dit doordat hij watergekoeld is en gebruik maakt van een extra gedempte uitlaat.

De IAME X30 motor is ook zo een variant maar deze motor draait iets meer toeren en heeft iets meer onderhoud nodig dan een Rotax Max.
Bij de internationale rijders zijn de OK- (voorheen KF-) en KZ-motoren het populairste. Ze hebben een hoger vermogen (tot boven de 50 pk) en kunnen optimaal getuned worden voor de baan waarop de wedstrijd gereden wordt. De kosten van het karten zit hoofdzakelijk in de begeleiding, banden en reiskosten. Maar als men zelf sleutelt kan er met een beperkt budget toch tot op WK-niveau gestreden worden.